понеделник, 18 декември 2017 г.

Напукани меденки


Продукти:
  • 120 г (3 с. л.) мед
  • 100 мл олио
  • 100 г кафява захар
  • 1 яйце
  • 320 г брашно
  • 1 ч. л. сода бикарбонат
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 1 ч. л. канела
  • 1/2 ч. л. смлян кардамон
  • 1 ч. л. джинджифил
  • 1 ванилия
  • 150 г пудра захар за овалване на сладките


Приготвяне:
Към брашното се прибавят содата бикарбонат и бакпулвера. Пресяват се.
В дълбока купа се поставят меда, яйцето, олиото, захарта и подправките. Сместа се разбива с миксер до еднородност.
Към течните съставки се прибавя по-малко от брашното, като сместа се бърка с лъжица.
Получава се гъсто и лепкаво тесто. Покрива се със стреч фолио и купата се поставя в хладилник за 1 час. 
След като тестото е престояло в хладилника, вече не е лепнещо и с него се работи добре.
От тестото се късат къстчета, които се оформят на топче с големина на по-едър орех.
Овалват се обило в пудрата захар и се подреждат на разстояние едно от друго, в тава постелена с хартия за печене. 
Пекат се на 180 градуса 10-12 минути.

От тази доза се получават около 50 броя уникално вкусни и хрупкави меденки.


Да ви е сладко!
Весели и благословени празници!


Рецептата е адаптирана от тук



Няма коментари:

Публикуване на коментар