сряда, 8 ноември 2017 г.

Захаросани дюли и желе от дюли


Все още има дюли на пазара, времето вече поизстина и ни кара все повече да се застояваме в къщи.  Сега е момента да си направите още едно лакомство за домашната трапеза. И то не само едно, типично по габровски :) от една рецепта се получават ароматни захаросани дюли и чудесно желе.

Необходими са:
  • 1.500 кг дюли
  • 1.500 кг захар
  • пръчка канела
  • 5-6 листа индрише


Приготвяне:
Към захарта се добавя 1л вода и се сварява гъст сироп. Ако обичате аромата на канелата и индришето сега е момента да ароматизирате сиропа. 

Дюлите се измиват от мъха и се разрязват на четвъртинки. Изчистват се от сърцевините и дюлята се нарязва на резенчета с дебелина 5 мм. 
Щом сиропа е готов в него се поставят резенчетата дюля и сърцевината. 
Варят се 20 минути и се оставят да изстинат. 
След охлаждането тенджерата се връща на котлона и варенето продължава още 10 минути. 
Оставя се отново да изстине и се прецежда през гевгир. 
Отцедените резенчета дюля се овалват в кристална захар и се нареждат върху кухненска хартия, за да засъхнат.


Семенниците вече се изхвърлят. 


Желето се прецежда през ситна цедка. Ако е необходимо отново се вари, докато капка капната върху чиния се задържи. 
Топло, желето се насипва в сухи буркани, запечатва се и бурканите се обръщат с капачките надолу, до пълното им изстиване.


Тази чудесна рецепта адаптирах от Домашни хитрини.
Благодаря ти, Рали, за доброто и вкусното оползотворяване на този ароматен плод! 




12 коментара:

  1. Чудесни! Тъкмо имам дюли от село,ще се възползвам още утре от рецептата :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аля, наистина много добра рецепта. Ще се радвам да споделиш и твоето мнение!
      Поздрави! :)

      Изтриване
  2. Хриси,
    правили сме желе от дюли, но захаросани - не.Прекрасна рецепта, жалко е,че не мога да пробвам тези захаросаните, баща ми трябва да избягва всякакви подобни изкушения.
    Поздрави и лек ден !

    ОтговорИзтриване
  3. Ели, и аз не бях правила захаросани дюли, докато не видях рецептата на Рали. Много добро предложение от нея, за оползотворяване на този ароматен плод.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Обожавам дюлево желе, представям си и този разкош...
    Благодаря, Хриси, страхотна идея /и не само тя!/
    не пиша често, но знаеш, че съм фен на твоите рецепти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка!
      Времето все не ни стига, така че не трябва да си забелязваме бройките коментари, а и те не са толкова важни, колкото уважението помежду ни!
      Дюлевите резанчета наистина са един разкошен деликатес!
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Благодаря за доверието към съпругата ми!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Петър, ти си щастливец с тази разкошна жена!
      Бъдете здрави и благословени! :)

      Изтриване
  6. Как ги съхраняваш резенчетата? Моите са готови, съхнат :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мойте резенчета станаха много мокри :((..хем направих всичко по рецептата.

      Изтриване
    2. Аля, съжалявам, че дюлевите ти резанчета са ти се получили мокри.
      В оригиналната рецепта на Рали, към която съм дала линк, резанчетата се сушат на 50 градуса 2 часа, но понеже моите се оказаха достатъчно сухи пропуснах тази процедура. Пробвай по начина в който е описала Рали.
      Съхранявам ги в кутия, като между всеки ред има кухненска хартия.

      Изтриване
    3. Аха...благодаря..Минаха 24 часа и са все мокри..отивам да суша :))))..но пък вкусни и така...:)))..Ще пиша после след сушенето :))))

      Изтриване