понеделник, 29 септември 2014 г.

Сладки рози с шоколад



Като видях тези сладки рози тук и възкликнах: Ах, че хубави!
След като ги направих реакцията беше: Ммммм, много вкусни и ароматни!


Продукти:
  • 550 г брашно
  • 1/2 ч. л. сол
  • 70 г захар
  • 1 пак. суха мая - аз ползвам френска, която е 11 г
  • 2 яйца
  • 100 г разтопено краве масло
  • 200 мл топло прясно мляко
  • 150-200 г течен шоколад

Приготвяне:
Брашното се пресява. В 500 г от тестото се поставя солта и се разбърква. Добавят се захарта и маята и отново се разбърква. В брашното се прави кладенче, прибавят се яйцата, разтопеното и охладено кр. масло и млякото. Бърка се до усвояване на брашното. Тестото се прехвърля на плот посипан с останалото брашно. Замесва се меко и еластично тесто. Поставя се в купа, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса.
Втасалото тесто се премесва леко. Разделя се на 12 части и се оформят малки топчета.


 Всяко топче се разделя на 3 части.


Получените части се разточват на кръг.


Всеки кръг се намазва с шоколад. Сгъва се на половина, след това още веднъж и се получава триъгълник.


Трите триъгълника се нареждат един до друг, като леко се припокриват.


След това се навиват на руло, като се започва от първият поставен триъгълник.


Поставят се във форми за мъфини.


Пекат се на 180 градуса за около 17-20 минути.
При печенето на розите течният шоколад малко излезе. Доколкото можах да разбера от превода на рецептата шоколада е блокче, което после се разтопява, но аз имах течен шоколад и реших да поставя от него. Следващият път ще пробвам с блокче шоколад, който трябва първо да се разтопи,  и ще преценя дали излизането на шоколада е от разликата във видовете шоколад.
Накрая поръсете сладките рози с ванилена пудра захар и им се насладете с чаша ароматно кафе. Усмихнете се и си кажете: Животът наистина може да е вкусен! :)



11 коментара:

  1. Аз пък като видях твоите Хриси си казах "ще ги направя непременно". Чудесни са, в момента преглъщам и си представям вкуса им :) Поздрави и усмихнат ден !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Вили!
      На нас много ни харесаха. Имат вкуса на козуначени кифлички :)
      Хубав и слънчев ден!

      Изтриване
  2. ще ги направя в почивните дни, колко ясно и последователно сте описали приготвянето, благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Люба! Целта ми е всички мои публикации да са разбираеми и достъпни дори и за начинаещи кулинари. Радвам се, че поне малко съм постигам това.
      Хубав и слънчев ден!

      Изтриване
  3. Много добре изглеждат и излизането на шоколада изобщо не е недостатък, а и не личи :) Вкуса им сигурно е вълшебен? И аз ще ги пробвам! А дали биха се получили с някакъв вид сладко, например от сини сливи?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Цвета!
      Благодаря за хубавите думи! Наистина тези сладки рози са много хубави. Когато ги ядеш имат вкуса на козуначени кифлички.
      Една госпожа сподели с мен, че направила половината със сладко, а другата половина със сирене и много са им харесали.
      Ще се радвам да споделиш и твоите резултати!
      Хубав ден!

      Изтриване
  4. Много ефектни и вкусни изглеждат тези розички. Ще се пробвам да ги направя, благодаря Ви за рецептата! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Аз като вас,май попрекалих със шоколада,но едва ли ще ни попречи това да се изядат за нула време :))) Благодаря за рецептата ! :) Хубав и слънчев ден :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря, Катя, за доверието!
      Да ви е сладко! :)

      Изтриване