четвъртък, 26 юни 2014 г.

Сладоледен сандвич



Вкусно, много вкусно, разхлаждащо и накрая от всички хапнали от този сандвич едно голямо...ммммм

Продукти за сладоледа:
  • 4 жълтъка
  • 4 белтъка
  • 250 мл прясно мляко
  • 150 г + 100 г захар
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • 100 г шоколад
  • ванилия
Продукти за блата:
  • 8 белтъка
  • 300 г захар
  • 120 г брашно
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 2 с. л. олио
  • 2 с. л. какао

Приготвяне на сладоледа:
Жълтъците се разбиват с половината захар от 150 грама. Прясното мляко с останалата захар се загрява почти до завиране. Прибавя се към жълтъците чрез постоянно бъркане, за да може сместа да се темперира. Връща се на котлона и се бърка до леко сгъстяване на сместа. Оставя се да се охлади.
Сметаната се разбива до плътност.
Белтъците се разбиват с щипка сол и чрез постепенно прибавяне на 100 г захар се доразбиват до плътен сняг.
Сметаната и белтъците се смесват, и към тях се прибавя вече изстиналата яйчно-млечна смес. Всичко се разбърква внимателно до обединяване на съставките. Накрая се прибавя едро настърганият шоколад. Поставя се във фризер.

Приготвяне на блата:
Разбиват се белтъците с щипка сол. Към тях постепенно се прибавя захарта, като разбиването продължава до плътен сняг. Добавя се олиото.
Брашното се смесва с бакпулвера и се пресява. Прибавя се на порции към белтъчната смес, като се разбърква с шпатула.
Сместа се разделя на две, като към едната се прибавят 2 с. л. какао.
Тавата от печката се постила с хартия за печене. Хартията се разделя на две, като се начертава линия с молив. От едната страна се разстила бялата смес, а от другата кафявата.



Пече се на 180 градуса до леко покафеняване на блата.




След като изстине блата се разрязва през средата за да се отделят блатовете по цвят. 
В подходяща тавичка се поставя кафявият блат, върху него се разстила полузамръзналия сладолед и отгоре се захлупва с белия блат.
Поставя се във фризер до пълното му замразяване.
Нарязва се на правоъгълни парчета и отгоре се украсява с разтопен шоколад.




И ако искате пласта от сладолед да бъде по-голям, просто скрийте сладоледа по-надълбоко във фризера, но така, че и вие да не го намерите.:) И когато сте готови с блатовете, тогава го извадете и гледайте покрай вас да не се навъртат помощници :)




Идеята за сладоледа съм я взаимствала от тук.

3 коментара:

  1. Много вкусна идея !
    При първа възможност ще се възползвам от нея!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Теди! Миналото лято постоянно правих сладолед по твоята рецепта. Импровизирах в различни рецепти и винаги се получаваше фантастично.
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване